4 PRINCIPII ESENTIALE PENTRU EFICIENTA IN RELATII

Interdependence (1)In articolul anterior, ai aflat despre cei 3 PASI ESENTIALI, care iti pot asigura independenta. Numai ca, odata ce ajungi independent, adica stapan pe propria viata, vei constata ca relatiile cu ceilalti sunt o componenta vitala in drumul tau catre succes. Azi vom vorbi de principiile interdependentei.

Sa vedem care sunt aceste principii, descrise in „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”, cartea lui Stephen Covey.

 

  1. Gandeste in termeni win-win (castig-castigi)

Alege relatii si acorduri (contracte) care au beneficii mutuale. Nu doar pentru a fi „dragut” ci pentru ca este pur si simplu vorba de un „cod etic” necesar interactiunii si cooperarii interumane. Gandind astfel, „deschizi usa” unor relatii profunde, a unei eficiente crescute, a cooperarii si cresterii. Pentru asta, este necesar sa fii nu doar empatic ci si de incredere, nu doar ”dragut” si  „sensibil” ci si plin de curaj. Gandind in termeni win-win, fiecare parte se simte avantajata.Partnership

2. Cauta mai intai sa intelegi si apoi sa fii inteles

Suntem „bombardati” cu atatea informatii si pur si simplu uitam ca cel mai important instrument de comunicare este ascultarea activa. A sti sa asculti este una dintre cele mai frumoase si apreciate calitati ale unui om.

Nu este necesar doar sa auzi ce ti se spune, ci sa patrunzi semnificatia exacta a spuselor celuilalt, aceasta implicand si o doza de empatie.

Prin aceasta atitudine, permiti depasirea unor bariere importante în comunicare si stabilesti relatii pozitive cu ceilalti.

Perceperea lucrurilor din perspectiva celuilalt, ne face sa scapam de sabloane de gandire (tipare) si genereaza toleranta si acceptarea diferentelor.

Cand asculti activ, elimini anumite bariere care afecteaza eficienta comunicarii: plictiseala, prejudecata, dezinteresul, nerabdarea, intreruperea si critica excesiva a vorbitorului, distragerea mentala si emotionala sau iesirea din conversatie prea devreme.

Si doar cand il intelegi cu adevarat pe celalalt, poate incepe  o comunicarea plina de sens.

[fbls]

3.  Actioneaza in sinergie

Intregul este mai mare decat suma partilor componente. In sinergie, unu si cu unu fac trei, sau chiar mai mult!

Actiunea in sinergie, inseamna sa cooperezi creativ. Este un proces prin care cei implicati, „pun pe masa” experientele proprii si expertiza lor individuala, in acord cu principiul conform caruia, mai bine reusim impreuna decat  fiecare, de unul singur. Esenta sinergiei este in valorificarea diferentelor, respectarea lor, compensarea slabiciunilor si sprijinirea capacitatilor deosebite.Synergy

In sinergie descoperi mai mult si adaugi valoare si savoare fiecarei zile, prin diferenta pe care o faci. Doua minti care lucreaza impreuna (si mai multe), sunt mai valoroase decat cate una, luate separat.

4.  Ascute „securea” sau auto-reinnoieste-te

Poate stii povestea taietorului de lemne, care se chinuia din greu sa-si faca treaba. Daca nu o stii, ti-o spun acum:

Se spune ca odata, cineva mergea prin padure si vede un taietor de lemne care se chinuia din greu sa doboare un copac urias.Trees-and-axe

„Ce faci, omule?”

„Nu vezi? Tai copacul asta”.

„Pari istovit. De cand “te lupti” cu el?”

„De cinci ceasuri. E munca multa, nu gluma!”

„De ce nu te opresti o clipa sa iti ascuti securea?”

„Nu am timp. Trebuie sa imi termin treaba”.

De cate ori te surprinzi facand acelasi lucru? Faptul ca esti „prins intr-o treaba” iti da senzatia ca esti eficient, ca, daca te tii de lucrul respectiv, odata si odata o sa il termini. Ideea de a lua o pauza, in cautarea unei variante mai bune, ti se pare o solutie, insa nu acum, pentru ca, nu-i asa, … nu ai timp.

Covey, isi incheie cartea sa cu un sfat deosebit de valoros, pe care respectandu-l de acum incolo, ti-ai putea schimba viata.

Devino cea mai buna versiune a ta!”  Cu alte cuvinte, ascute-ti cat mai des securea. Pastreaza si sporeste cel mai important bun pe care il ai. Acela este chiar Persoana TA.

Pentru a-ti mentine eficienta, este crucial sa ai un program echilibrat de auto-reinnoire, in 4 domenii de viata:

Fizic – Hrana, exercitii fizice, odihna si relaxare

Social/Emotional – Relationarea cu ceilalti – familie, prieteni, loc de munca, empatie si sinergie

Mental – Educatia prin invatat, citit, scris si predat = impartasirea cu ceilalti.

Spiritual – meditatie, rugaciune, muzica, timp petrecut in natura.

In incheiere te las sa cu nota personala data cartii sale de Stephen Covey:

Cred ca principiile corecte sunt legi naturale si ca izvorul lor este Dumnezeu, Creatorul si Tatal nostru, dupa cum este si izvorul constiintei noastre morale. Cred ca in masura in care oamenii vor trai in conformitate cu aceasta inalta constiinta, vor evolua pana la implinirea naturii lor… Cred ca, in calitatea noastra de fiinte umane, nu ne putem desavarsi prin noi insine.

Respectand principiile corecte, inzestrari divine dinauntrul nostru ies la lumina si ne ajuta sa ajungem la adevarata masura a conditiei noastre

Iti recomand cu caldura sa citesti „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”. Astept sa imi impartasesti si mie gandurlie tale in legatura cu aceste principii ale eficientei.

Te imbratisez cu drag,

Didi Galiceanu