CUM SA FII FERICIT SAU PUTEREA APRECIERII

De cate ori ii vedem  cu adevarat pe cei din jurul nostru?  Si daca ii vedem , de cate ori le apreciem calitatile, indiferent  cat de ascunse ar fi ele?

 

Educatia noastra se bazeaza  pe un sistem de valori rigid, care ii remarca doar pe cei supradotati, care au toate calitatile si care sunt foarte buni la toate. Copiii nostri au ajuns sa termine scoala generala cu medii peste noua si intra la licee, cu media (cea mai mica) peste 9,50, daca se poate chiar 10! Ii apreciem si ii iubim doar daca sunt buni.

Cine nu se incadreaza in aceste tipare, nu are de ce sa pretinda apreciere din partea celorlalti!

Oare chiar asa sa fie?

Fie ca suntem constienti  sau nu de asta, fiecare dintre noi, exista in primul rand, pentru apreciere, oricat de marunta ar fi aceasta! Toate actiunile noastre, (cele care depasesc instinctele de supravietuire), sunt incercari de a obtine aprecierea , acordul si dragostea celor din jur. Acest lucru incepe de la gradinita si continua pana la adanci batraneti. In mod constient, cu varsta, ca o consecinta  a educatiei si constrangerilor sociale, morale, etc., incercam sa anihilam aceasta dorinta. Pentru unii este ca si cand,  si-ar infrana senzatia arzatoare de sete!…

Poate cel mai greu, mai ales pentru persoane din generatia mea, este sa se aprecieze pe sine. Imi amintesc, ca pioniera fiind, prin primele clase de scoala, am invatat cat de importanta este pentru fiecare autocritica! Oare-i  chiar asa?

Eu personal, am inteles in urma cu cativa ani, din filmul Secretul,  cat de important este  ce alegi sa crezi,  sa simti,  sa vizualizezi.  Apoi am inteles aceleasi lucruri din Legea Armoniei sau Rezonantei  sau din Legea Admiratiei.

Un studiu sociologic care confirma toate acestea, a fost facut in Seattle, pe mai multe familii fericite. Ce sunt de fapt familiile? Un grup de persoane foarte diferite, uneori  ca si straine , care traiesc fiecare de cele mai multe ori o viata paralela. S-a descoperit ca in familiile fericite,  exista un raport de 5 : 1, de relationari pozitive, de apreciere, fata de numarul de relationari negative.

Fiecare din relationarile negative, fie ca sunt intre parteneri  (sot/sotie), fie intre  parinti /copii este contrabalansata de cel putin 5 relationari pozitive!

Ei, ce zici?

Acum intelegeti de ce va simtiti de multe ori nefericiti? Fie ca acest lucru se intampla  in familie, la serviciu, in alte grupuri (si la Calivita).

In acelasi timp s-a descoperit ca absolut tot ce tu crezi ca este adevarat, schimba fiziologia si biochimia creierului  tau, chiar daca acest lucru se intampla doar in imaginatia ta!

Iti doresti sa fii fericit(a)?

Ce mai astepti? Treci la treaba! Alege sa ii apreciezi pe cei din jurul tau de 5 ori mai mult, decat sa le descoperi  toate defectele si  sa le intorci pe toate fetele . Sau  cotrabalanseaza fiecare defect cu 5 calitati! Fa acest lucru o perioada mai mare de timp si vezi  ce se va intampla.  Fa acest lucru mai intai cu cei apropiati tie si incepe chiar cu tine. In felul acesta, la randul tau vei atrage mai multe ocazii prin care sa fii apreciat(a).

Sunt convinsa ca filmul de mai jos te va ajuta sa implinesti acest lucru.

Eu iti doresc multa fericire!

Dr. Alexandrina GALICEANU

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

4 thoughts on “CUM SA FII FERICIT SAU PUTEREA APRECIERII

 1. Multumesc tare mult!
  Chiar m-ati facut sa ma simt mai bine si sa-mi aduc aminte ca si eu faceam odata ceea ce facea tanarul din filmul nostru. Si eram si eu fericita cand oamenii plecau de la consiliere cu zambetul pe buze. De altfel, acesta era scopul meu pt prima intrevedere. Voi aplica din nou toate astea, chiar si pt mine. Imi voi spune singura ca sunt extraordinara si unica.
  Multumesc inca odata si sunt norocoasa ca v-am cunoscut, caci nu mai credeam ca exista oameni care daruiesc dezinteresat.
  Cu riscul ca ma repet, si dumneavoastra sunteti extraordinara si va admir!

 2. Si eu va multumesc mult!
  Ceea ce v-am spus este foarte adevarat! Sunteti frumoasa, desteapta, deschisa si in plus faceti o activitate in care ii ajutati pe oameni.
  Chiar sunteti o fiinta extraordinara si imi pare bine ca ne-am cunoscut!

 3. Cata dreptate aveti, ce bine ne simtim, ce fericiti suntem atunci cand primim un zambet, o apreciere, o imbratisare.
  Mi-am propus sa aplic si eu aceasta idee si sa-i inseninez pe cei din jurul meu. De fapt este acelasi principiu pe care-l stim noi, calivitienii, de a impartasi cu ceilalti emotia unei clipe, o bucurie, o vorba sincera.
  Sunt recunoscatoare pentru ca am onoarea de a fi in preajma dumneavoastra si va multumesc.

 4. Suntem cu adevarat extraordinari, va avem alaturi de noi, experimentam emotii pe care nu le mai simtisem din copilarie poate. Avem atata nevoie de o incurajare, de o vorba buna spusa din suflet. Simt atata forta interioara incat nimic nu ma mai sperie, nici lipsa locurilor de munca – atata timp cat se poate castiga foarte bine din activitatea CaliVita , nici nepasarea oamenilor – cand sunt atatia altii care abia asteapta sa li se intinda o mana de ajutor sub forma de informatii, de apreciere sau orice forma de a interactiona. Cred cu convingere ca ceea ce semanam, tot asa vom si culege. Multumim ca sunteti alaturi de noi si impreuna schimbam in bine ceea ce se lasa schimbat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *