RHODIOLIN

Rhodiola rosea, este o planta adaptogena, facand parte din cele peste 30 de plante de pe planeta, incadrate in aceasta categorie.

Plantele adaptogene, sunt plante inteligente, care se adapteaza prin actiunile lor, fiecarei situatii intalnite in parte. Se ajunge ca prin inteligenta ei, aceeasi planta, sa rezolve atat o hiperfunctie, cat si o hipofunctie. In cazul produsului pe baza de Rhodiola rosea de la Calivita, RHODIOLIN, el poate regla de ex. atat hipertensiunea arteriala, cat si hipotensiunea, atat hipertiroidia, cat si hipotiroidia etc., de la caz, la caz.

De asemenea, o planta adaptogena mai trebuie sa fie lipsita de toxicitate, indiferent de cantitatea in care este luata si de asemenea, indiferent de durata administrarii sale. Rhodiola roseea indeplineste cu succes acest lucru. In schimb,exista plante arhicunoscute, cum sunt rostopasca, sunatoarea, musetelul, care pot deveni toxice, in functie de administrare.(homeopatii inteleg mai bine acest lucru).

Rhodiola Rosea este o plantă ce poate atinge o înălţime de 12-30 de centimetri, cu frunze suculente, flori galbene, răspândită în zona Cercului Polar, din Scandinavia până în Asia. Creşte, de obicei, pe platourile nisipoase, la o altitudine mai mare de 3.000 de metri. Rădăcina sa este formată dintr-un rizom gros şi ramificaţii cu o grosime de 0,2 cm.  Pentru fabricarea suplimentelor alimentare, medicamentelor şi cosmeticelor, se foloseşte de preferinţă rizomul, însă întreaga rădăcină conţine o serie de substanţe benefice. Aceasta este numită şi „rădăcina de aur” sau „rădăcină de trandafir”, deoarece, atunci când o tai, răspândeşte un miros de trandafir.
Rhodiola este utilizată în medicina populară de sute, ba chiar de mii de ani. A fost menţionată pentru prima dată în scris în anul 77 î.e.n. Proprietăţile sale medicale au fost descrise de medicul grec Dioscorides. Romanii şi grecii antici o foloseau pentru combaterea oboselii, iar vikingii pentru creşterea rezistenţei şi împotriva mahmurelii, în timp ce eschimoşii şi laponii o mestecau după vânătorile lungi şi extenuante, în drum spre casă. Cu toate acestea, renumele şi l-a căpătat în Orientul Îndepărtat şi Siberia. În aceste regiuni, a fost folosită pentru îmbunătăţirea rezistenţei, creşterea longevităţii, a forţei şi puterii celor care urmau să se căsătorească, de către cei care îşi doreau copii sănătoşi, precum şi în cazul diferitelor probleme gastrointestinale, pulmonare şi nervoase. Pentru o scurtă perioadă de timp, s-a crezut chiar că este un antidot pentru mult temuta „moarte neagră”. Reţeta extractului din această plantă a constituit, timp de secole, un secret bine păstrat, pe care doar iniţiaţii l-au putut afla.

În 1961, Krilov, profesor la Academia Rusă de Ştiinţe, a desfăşurat o serie de cercetări în Munţii Altai. Acesta a descoperit că misterioasa „rădăcină de aur”, planta cu puteri tămăduitoare miraculoase, este Rhodiola Rosea. După această descoperire, specialiştii au început să studieze planta în profunzime, cu metodele ştiinţifice standard. S-a dovedit că extractul din această plantă este un adaptogen puternic, care ajută atât la creşterea forţei psihice, cât şi a celei fizice. Datorită acestor proprietăţi, Rhodiola a fost folosită în cadrul programului sovietic de cercetare a spaţiului, din 1960, şi a devenit rapid unul dintre panaceele folosite de astronauţi.
Rhodiola are mai mult de 50 de specii. Substanţele sale active pot fi incluse în 6 grupuri: fenilpropanoide, derivaţi fenil-etanol, flavonoide, monoterpene, triterpene şi acizi fenolici. Dintre acestea, grupul fenilpropanoide (rosine, rosavarine, rosarine) se întâlneşte în exclusivitate la speciile Rhodiola, acesta fiind unul dintre motivele importanţei sale biologice deosebite (1986, Kurkin şi Dubichev).
Această plantă a început să fie folosită pentru prima dată în 1965 în cazul afecţiunilor sistemului nervos central, în special pentru creşterea forţei mentale, combaterea stresului, precum şi ca psihostimulent, pentru îmbunătăţirea stării generale a organismului. S-a observat că stimulează zonele cu acţiune asupra funcţiilor de învăţare şi rememorare. Deoarece Rhodiola este bogată în fenoli, trebuie menţionat şi rolul ei de antioxidant, datorită căruia are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. Este utilizată în mai multe ţări (de exemplu, din 1969 în Rusia, iar din 1985 în Suedia) ca ingredient al unor produse terapeutice şi al suplimentelor alimentare.
Astazi, în întreaga lume se desfăşoară experimente pentru a lărgi aria de utilizare a acestei plante. Cercetătorii au obţinut rezultate deosebite în cosmetică, cosmetologie, concepând diferite creme şi seruri anti-îmbătrânire.

Despre RHODIOLIN de la Calivita, se poate spune ca:

• Este un aliat pretios in lupta impotriva stresului – prin cresterea nivelului beta-endorfinelor, modularea nivelului catecolaminelor, si anume adrenalina si noradrenalina, al ACTH-ul si al corticosteroizilor, cortizon si androgeni, echilibreaza actiunea sistemului nervos simpatic/parasimpatic.

• Are capacitatea de a intari sistemul imunitar, prin ameliorarea sau restabilirea apararii organismului fata de anumite boli. Asigura imunotoleranta, supravegheaza activitatea sistemului imunitar fata de procesele maligne.

• Asigura echilbrul dintre sistemul imunitar si cel hormonal, mentinand astfel homeostazia organismului.

• Previne si trateaza bolile autoimune, prin imbunatatirea functiei timusului, prin stimularea cresterii numarului si actiunii celulelor NK.

• Creste nivelul serotoninei si dopaminei la persoanele expuse stresului si scade in acelasi timp efectele componentelor partial nocive adica nivelul hormonilor glucocorticoizi (cortizol, glucocorticoid), oferind astfel nivelul optim al acestora.

• Reduce efectele nocive ale stresului asupra inimii, normalizeaza aritmia (batai neregulate ale inimii) si asigura o irigare locala optima. Reduce riscul de infarct datorita efectului betablocant.

• Are efecte anti tumorale, prin potentarea sistemului de aparare a organismului impotriva substantelor nocive.

• Ajuta la cresterea energiei sexuale (daca este cazul), putand avea efecte benefice in anumite boli sexuale la ambele sexe. Amelioreaza probleme precum ejaculare precoce sau disfunctie erectila si de asemenea, reduce manifestarile menopauzei, imbunatateste fertilitatea si regleaza ciclul menstrual.

• Accelereaza producerea insulinei in cazul diabeticilor, creste sensibilitatea la insulina si reduce nivelul glicemiei.

• Rosavinul si salidrosidele, substante biologic active, determina cresterea serotoninei la nivelul creierului ameliorand astfel starile depresive, fiind util si in atacul de panica.

• Are rolde protectie asupra ficatului, aparandu-l fata de substantele toxice.

• Are un puternic efect antioxidant, datorita fenolilor din compozitie. Are astfel capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale  radicalilor liberi.

• Are rol in regenerarea leziunilor aparute la nivelul acidului dezoxiribonucleic (ADN), refacand astfel ADN-ul celular.

• Creste performantele sportivilor si rezistenta fizica a acestora. Creste masa fibrelor musculare contractile (accelereaza anabolismul), asigurand folosirea mai eficienta a rezervelor metabolice.

• Asigura prospetime spirituala ameliorand starea generala.

• Imbunatateste munca intelectuala si memoria.

Articol adaptat dupa Nutrition and Health si revista CaliNews

Bibliografie:

Héthelyi B. Éva, Varga Erzsébet, Hajdú Zsuzsanna, Szarka Szabolcs, Galambosi Bertalan: Vadon termő és Finnországban termesztett Rhodiola rosea L. hatóanyagai, farmakológiai hatása és fitokémiai vizsgálata (GC/MS) 2004.
Gregory S. Kelly, ND: Rhodiola rosea: A Possible Plant Adaptogen, Alternative Medicine Review, June, 2001.

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 thoughts on “RHODIOLIN

 1. Rhodiolin este al doilea produs de la calivita pe care eu l-am consumat dupa inscrierea mea ca si membru calivita. Si a fost al doilea pentru ca la momentul inscrierii mele, Rhodiolin nu ajunsese in reteaua calivita din Romania.
  In momentul afilierii mele la comunitatea Calivita (ii multumesc lui Dumnezeu si dnei dr Galiceanu Alexandrina, sponsora mea, pentru aceasta sansa), aveam un organism dereglat din cauza stresului, cu tot cortegiul de manifestari: aritmii cardiace, senzatia de nod in gat, senzatia de sufocare, o digestie foarte proasta, apatie, depresie. Incercasem pana atunci tot felul de tratamente alopate sau naturale, fara nici un rezultat. Am luat Rhodiolin, cate 4-6 capsule zilnic timp de 2 luni, dupa care am redus doza la 3 capsule pe zi in urmatoarele 2 luni. In felul acesta mi-au disparut toate simptomele descrise mai inainte si de atunci Rhodilon nu lipseste din casa mea. Iau 1-2 pastile zilnic, sau mai multe cand am zile mai stresante si obositoare.
  Rhodiolin este intr-adevar un produs excelent pentru protectie impotriva stresului zilnic. Consumati-l si nu o sa va para rau!

 2. Fiind o mama grijulie, cu copil in clasa a XIIa, incepand din ianuarie si pana la afisarea rezultatelor la examenul de admitere la facultate, am avut in vedere ca Alexandru Florin sa aiba printre alte suplimente acest minunat produs adaptogen: Rhodiolin. Astfel a trecut cu bine peste toate emotiile si examenele, iar la inceputul anului universitar, a avut o singura grija :,, Mami sa imi pui la primul pachet cu mancare si un flacon cu Rhodiolin. Am vazut cum erau colegii mei inaintea examenelor si ei nu intelegeau de ce eu nu tremur de emotii. Acum in agitatia capitalei vreau sa ma simt relaxat si sa imi vad de treaba, nu sa vin ametit acasa. ‘’

 3. -RHODIOLINUL este extras din planta Rhodiola Rosea (,,radacina de aur “sau radacina arctica, considerata o planta sacra).
  De cate ori nu ne-a fost dat sa auzim pe cate cineva spunand ca este stresat sau e prea stresant totul?
  De cele mai multe ori aceasta rabufnire este legata de servici, de viata legata de birou, atunci cand sarcinile ii coplesesc, cand colectivul nu este unit(asa cum este in compania noastra CaliVita unde SUNTEM O MARE FAMILE),cand sefii cer aproape imposibilul.
  DAR A APARUT SI REMEDIUL PENTRU A COMBATE ACEASTA PROBLEMA. ESTE VORBA DESPRE RHODIOLIN.
  Pe mine acest produs adaptogen m-a ajutat foarte mult sa combat stresul cu care ma confruntam,sa-mi rezolv disfunctiile endocrine, mi-a reglat somnul. NU MI-A CREEAT DEPENDENTA, ASA CUM AR FI FOST IN SITUATIA UNUI PRODUS ALOPAT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *