VITAMINA-D IMPOTRIVA DEPRESIEI DE IARNĂ

Mult timp s-a crezut că proasta dispoziţie se datorează lipsei de soare, zilelor mult mai scurte şi instalării vremii friguroase de toamnă şi iarnă. De asemenea, experţii au atribuit tot anotimpului rece frecvenţa sporită a bolilor mentale şi depresiei. Dar se pare că nu au avut dreptate, cel puţin nu în totalitate! O serie de studii au demonstrat ce cauzează aceste afecţiuni şi au înregistrat rezultate pozitive folosind agenţi naturali activi, cum ar fi acizii graşi omega-3. Cele mai recente cercetări ştiinţifice subliniază, de asemenea, importanţa vitaminei D.

 

  • S-a descoperit că atât persoanele diagnosticate cu depresie, cât şi persoanele sănătoase care suferă de letargie de sezon prezintă un nivel de vitamina D mai scăzut decât în mod normal.
  • Cu toate că încă nu s-a demonstrat cu certitudine dacă deficienţa de vitamina D este cauza, rezultatul sau acompaniatorul afecţiunilor, se pare că suplimentarea cu vitamina D are un efect benefic asupra stării noastre mentale.
  • Un studiu efectuat în 2011 a arătat că pacienţii care suferă de depresie de iarnă au înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a dispoziţiei după administrarea de vitamina D.
  • Nu uitaţi că vitamina D are un impact benefic asupra sistemului imunitar! Pe de o parte, creşte rezistenţa la agenţii patogeni, iar, pe de altă parte, inhibă inflamaţiile autoimune. S-a observat că în lunile de iarnă bolile autoimune cauzează mai multe neplăceri decât de obicei; unii experţi sunt de părere că acest lucru se datorează deficienţei de vitamina D, des întâlnită în această perioadă.

Ştiaţi că…
Alaturi de Vitamina D, folosirea vitaminei C poate contribui si ea la îmbunătăţirea dispoziţiei, deoarece aceasta sprijină nu doar sistemul imunitar, ci, într-un mod asemănător vitaminei D, joacă un rol important în producerea de dopamină, responsabilă de controlul bunei dispoziţiii?

Cercetările recente demonstrează că, în mod contrar convingerilor larg răspândite, rolul Vitaminei D în organismul uman este unul extrem de complex, aceasta având un impact benefic nu doar asupra stării fizice, ci şi mentale. Vitamina D este, practic, soare în formă lichidă!

Bibliografie: Vitamin D and depressive symptoms in women during the winter: a pilot study – Shipowick CD, Moore CB, Corbett C, Bindler R., Appl Nurs Res. 2009 Aug;22(3):221-5.

Articol preluat de pe www.romania.calivita.com