12 CAUZE CARE TE IMPIEDICA SA OBTII CEEA CE VREI

Ce vrei sa fii, sa faci si sa ai in viata?Gandeste-te cu atentie la lucrurile pe care ti le doresti de mult si cu tarie. Cum se face ca inca nu le-ai obtinut?Daca raspunsurile tale devin un sir de „imprejurari care scapa de sub controlul tau”, te rog sa reflectezi si sa te  gandesti la preluarea controlului asupra propriei tale vieti.

 

A prelua controlul presupune sa-ti asumi responsabilitatea, sa-ti asumi identitatea si sa accepti ideea ca : ceea ce esti, ceea ce poti deveni,  depinde de tine si numai de tine!

Cei mai multi traiesc la intamplare si Legea intamplarii afirma ca DACA NU REUSESTI SA PLANIFICI, de fapt PLANIFICI SA NU REUSESTI!

Care sunt cauzele si de ce atat de numerosi  oameni  amana si tot amana totul?

Iata aici o insumare a 12 cauze ale esecului si ratarii:

1.   Absenta unui tel(scop)

Cred ca stii si tu importanta vitala a telurilor, incepand cu o simpla lista de cumparaturi, care te ajuta sa cheltuiesti mai putin si organizat, pana la planificarea unei vacante, care te ajuta sa iti incarci bateriile si sa nu te plictisesti vara, sau iarna.

Telurile sunt forme de transpunere in realitate a viselor.

De ce oamenii nu isi fixeaza teluri? Pentru ca le este teama de esec  sau pentru ca nu au timp.

2.     Lipsa de claritate in definirea telului

Este nevoie sa stii precis unde vrei sa ajungi, altfel oscilezi intre doua destinatii si nu ajungi nicaieri.

Ideile vagi: vreau sa fiu celebru, vreau sa fiu de succes, nu te duc la o destinatie precisa.

In ce domeniu vrei sa reusesti?

Daca  vrei sa fii muzician, este destul de neclar. Vrei sa fii dirijor, instrumentist sau solist vocal? De muzica clasica sau usoara?

Este foarte importanta concentrarea, focalizarea precisa. La fel ca in cazul in care concentrezi cu o lupa lumina soarelui pe o foaie de hartie.  Abia cand „incepe sa ia foc hartia”, entuziasmul tau se aprinde si straluceste cu atat mai puternic, cu cat esti focalizat asupra unui tel precis.

3.    Lipsa motivatiei

Foarte des, de fapt nu iti lipseste telul ci motivul pentru care sa-ti fixezi un tel.

Cand alcatuiesti o lista cu toate motivele care te indeamna sa devii, sa faci sau sa dobandesti ceea ce doresti, in realitate insiruiesti beneficiile pe care le poti obtine, sau macar pierderile pe care sa le eviti.

Un tel adevarat ITI DA ARIPI!

[fbls]

Daca nu simti ca ai aripi, inseamna ca nu ti-ai cristalizat bine telul.

4.   Nerabdarea

Este un „pacat” de care poti ajunge sa te faci si tu vinovat. Cine nu isi doreste sa obtina lucrurile repede si usor? Cine nu evita in fata celor care par dificile si necesita o mare investitie de timp?

Sa stii totusi ca lucrurile „merg din ce in ce mai bine” pe masura ce esti „antrenat” asa ca exerseaza si vei avea surpriza sa constati ca viata ta devine incredibil mai usoara!

Pe termen lung, vei vedea ca  rabdarea iti economiseste timpul.

5.   Asteptari lipsite de realism

Tot din nerabdare fixezi  obiective si stabilesti teluri nerealiste si mai ales nerealizabile in timp. Se intampla ca atunci cand iti dai seama ce vrei, sa vrei si sa ai acel lucru „pe loc”. Si daca nu obtii rezultatul dorit la termenul fixat, abandonezi intreg proiectul, spunandu-ti ca „nu mai are rost sa-mi bat capul sa incerc din nou”. Suna cunoscut, nu?

Ai grija sa-ti fixezi obiective realiste si cand reusesti sa-ti atingi un anumit obiectiv, fixeaza-ti altul, de dificultate mai mare si tot asa.

Tine cont de faptul ca telurile si obiectivele este bine sa constituie o provocare, ramanand totusi in sfera posibilului si credibilului.

 

6.   Teama de schimbare

Actiunile oamenilor sunt ghidate de obisnuinte.  Teama de schimbare este de fapt teama de necunoscut, de pierderea unui anumit confort sau comoditati.

Daca vrei sa evoluezi  si sa prosperi ai nevoie de schimbare.

Incepe in primul rand TU sa te schimbi.

Adevarul este ca „rezistenta” opusa schimbarii ar fi mult mai slaba, daca s-ar oferi garantia unui viitor sigur.

Poti „controla” viitorul scriind pe o foaie de hartie telurile si obiectivele fixate.

7.   Refuzul de a scrie pe hartie ceea ce vrei sa faci

Daca vrei altceva scrie-ti telurile! Este de fapt un fel de auto-angajament si are efect psihologic.

Iti poti stabili prioritatile, sa-ti fixezi termenele si sa-ti mentii echilibrul interior. Poti evalua progresul, directia in care evoluezi  si  etapele parcurse, DOAR daca ti le notezi.

Intotdeauna „ cerneala cea mai slaba este mai puternica decat orice amintire!”

8.    Neimplicarea

In clipa in care te implici TOTAL, ai si inceput sa-ti realizezi dorintele. Altfel exista in permanenta riscul dea te intoarce din drum si de a evita sa faci ce este cu adevarat esential.

9.     Lipsa planificarii

Alcatuirea unui plan te ajuta sa „torni fundatia” pe care iti vei cladi telurile si sa masori etapele progresului propriu.

Fara plan nu-ti vei atinge NICIODATA  potentialul!

 

10.   Absenta unui sistem de recompensare

Stabileste-ti un sistem de recompensare, pas cu pas, etapa cu etapa, pentru fiecare mic succes obtinut. Daca de exemplu, conform planului schitat, dai un numar de telefoane pe zi,  la fiecare  telefon dat, muta o pietricica, sau un servetel, dintr-o parte in alta, a biroului, sau a buzunarului. Chiar daca pare ridicol, sistemul acesta functioneaza.

La fiecare 10 pietricele sau servetele adunate, recompenseaza-te cu un mic cadou: o cafea, o pauza de ½ de ora, etc. Acorda-ti recompensa si inainteaza spre realizarea obiectivelor tale, amuzandu-te. Stocheaza fiecare mic succes  in memorie si astfel  treptat te vei obisnui sa te consideri  si pe tine o persoana de succes. Daca astepti sa ai un succes major pentru a „gusta” din bucuria recompensei, risti sa-ti pierzi din motivatia de a actiona.

11.   Neputinta de a te imagina  ca reusesti

Orice se realizeaza in practica, mai intai a fost conceput si realizat in imaginatie. Vizualizarea, reprezentarea mentala este extrem de importanta.

Este important sa „te vezi” in imaginatie  ca deja reusesti  si realizezi ceea ce ti-ai propus si vei reusi apoi si in realitate!

12.   Lipsa de actiune!

Este principalul motiv pentru care cei mai multi nu traiesc viata pe care ar vrea  sa o traiasca.

Tone de teorie nu fac cat un gram de actiune, asa ca ACTIONEAZA!

Da telefonul acela, scrie e-mailul acesta, si trimite-l, cauta oamenii care iti pot fi de ajutor.  Daca este nevoie, invata ceva nou, fa ceva ce nu ai mai facut inainte, pur si simplu, fa ce este bine!

Daca nu treci la actiune, avansand catre telul tau, se va  alege praful de toate!

De ce sa ratezi sa-ti valorifici darurile cu care ai fost inzestrat?

Mai bine gaseste-ti un tel in viata, clarifica-l, motiveaza-te, si ai rabdare. 

In loc sa-ti fie frica de schimbare,  accept-o cu incredere, scrie pe hartie ceea ce vrei sa faci, implica-te total, planifica, recompenseaza-te cu bucurie, vizualizeaza-te reusind si…mai  ales ACTIONEAZA!!!

Garantat vei reusi.

Mult succes!

Didi Galiceanu

https://www.facebook.com/CaliGaliCommunity

https://www.facebook.com/cali.gali.1?ref=tn_tnmn