3 PASI ESENTIALI PENTRU A FI EFICIENT SI INDEPENDENT

FrustrationTe-ai saturat de „tonele” de frustrari, ingrijorari, nesiguranta si frica?  Pentru ca desi te sacrifici cautand altceva si muncesti excesiv, rezultatele intarzie sa apara si asta te dezamageste si te descurajeaza tare de tot. Este oare adevarat ca esti tentat(a) din nou, sa renunti la visul tau? Ma intreb, de cate ori te-ai gandit ce poti face, astfel incat sa incepi sa schimbi lucrurile asa cum ti-ai dori?Ce poti sa faci chiar acum sa te misti in directia cea buna? Pentru asta ar fi bine sa intelegi mai intai, de ce unii oameni au succes si de ce majoritatea nu.

Sigur, se poate spune ca succesul este un dar ceresc, insa fără sa muncesti pe pământ, succesul nu coboară „de sus”. Succesul este precum soarele și ploaia dar, dacă ogorul nu e semănat, nu are ce să crească sub razele de soare și picaturile de ploaie. Probabil ca ai mai auzit ca, succesul inseamna in afara de inspiratie si transpiratie.

Si mai poate insemna ceva: insusirea unor obiceiuri pe care oamenii care obtin rezultate si sunt eficienti in ceea ce fac, le au deja. Obiceiurile tale sunt cele care iti modeleaza viata. Schimba-ti obiceiurile si iti vei schimba viata.

Fie ca iti place sa inveti din propria experienta, fie ca faci parte din categoria celor care prefera sa mearga pe drumuri deja batatorite, poti in sfarsit acum, sa te simti si tu plin(a) de entuziasm, incredere, motivatie, asa ca toti cei ce au succes.

7 deprinderiPentru asta, invata si aplica „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” ca sa poti obtine rezultate sigure.

Este titlul cartii lui Stephen Covey, publicata in 1989 si vanduta in peste 15 milioane de exemplare, devenita clasica in ceea ce priveste productivitatea si organizarea timpului.

Astazi, vreau sa-ti vorbesc despre primele 3 deprinderi. Sunt cele care te ajuta sa treci de la dependenta la independenta, de la starea de victima la cea de asumarea puterii.

Adica sa te simti propriul stapan, sa stii ca decizia iti apartine, sa alegi cum sa iti traiesti viata si sa-ti traiesti propriul vis. Tu singur sa hotarasti sa fii bun, sau pragmatic, sa te dedici familiei si prietenilor, sa te dedici sau nu unei cauze.

Iata cei 3 pasi care te pot ajuta  de acum incolo, sa fii eficient si independent.

1.  FII PROACTIV

Este dreptul tau sa alegi si sa iti asumi responsabilitatea pentru propria viata. Fii proactiv si nu reactiv. Cand esti reactiv esti afectat de vremea urata. Cand esti proactiv, iti „aduci” vremea frumoasa cu tine. Daca esti proactiv, vezi provocari si solutii in loc de probleme, vezi parteneriate in loc de dezbinare si esti activ in loc sa astepti sa ti se dea. „Fa lucrurile sa se intample!” si spune intotdeauna „DA” vietii.

Reactive-proactiveDa atentie limbajului pe care il folosesti. Esti reactiv cand spui: „Nu pot sa fac”, „Asa sunt eu facut” „Ceilalti nu vor fi de acord”, „Imi ies din fire”, „Este obligatoriu sa fac asta”, „Daca iese prost?”, etc.

Esti proactiv cand spui: „Pot si vreau sa fac”, „Merita sa fac si altfel”, „Ceilalti isi pot schimba parerea”, „Sunt stapan pe mine”, „Aleg sa fac asta”,  „Si daca aceasta este sansa mea si lucrurile vor merge excelent?”

[fbls]

2. INTOTDEAUNA CAND INCEPI CEVA, SA AI IN MINTE FINALUL

Cea mai buna cale de a-ti controla 100% viata, este sa-ti stabilesti clar misiunea personala si sa tii cont intodeauna de ea, cand faci alegeri. Viata nu este o repetitie sau avanpremiera. „Nu lasa pe maine ce poti face astazi”, „Cine ezita este pierdut”, toate acestea sunt cuvinte intelepte, care au rolul sa te atentioneze. Si cu toate astea, de multe ori este nevoie sa facem propriile noastre greseli, ca sa ne invatam lectiile. Traieste insa in asa fel, incat mostenirea pe care o lasi sa fie una aleasa in mod constient, potrivita misiunii tale personale.

3. PUNE-TI PRIORITATILE PE PRIMUL LOC

PriorityActioneaza in functie de prioritati, daca vrei sa fii eficace. Planifica-le! Impune-ti asta. Organizeaza-te si actioneaza in functie de prioritati. Intotdeauna vei fi „prins” intre unele lucruri „urgente” si altele importante. Identifica in domeniile principale de viata: familie, afacere, spiritualitate, sanatate, ceea ce este cu adevarat important. Intreaba-te cat mai des: Ce este important pentru mine. Ce ma face sa ma simt fericit(a) si mai ales implinit(a)? Cauta acele activitati care te fac sa te simti in felul acesta. Considera aceste activitati prioritare si planifica-le din timp. Sa fii organizat, iti poate face viata mult mai usoara.  Aceasta iti va permite sa te simti si tu „norocos” pentru ca vei fi determinat  sa te dezvolti, sa devii un profesionist mai bun, o persoana mai buna. In final, vei realiza ca ai ajuns sa faci ceea ce in trecut ti s-ar fi parut imposibil. Ceea ce ai aflat aici, iti va permite ca de acum incolo, sa fii motivat sa actionezi, pentru ca stii ca totul depinde numai de tine.

Te invit sa incepi sa aplici aceste principii.

Foloseste un limbaj proactiv,  devino constient(a) de misiunea pe care o ai si fa-ti o prioritate din lucrurile cu adevarat importante pentru viata ta.

Saptamana viitoare vei afla despre 4 pasi importanti pentru a-ti imbunatati relatiile cu ceilalti.

Te imbratisez cu drag,

Didi Galiceanu