COENZIMA Q10

Coenzima Q10 (CoQ10 sau ubiquinona) este un compus asemănător vitaminelor, care se găseşte în majoritatea organismelor aerobe, de la bacterii la mamifere. A fost identificată în 1940, iar în 1957, în Statele Unite, dr. F. Crane a izolat-o cu succes din mitocondriile cordului de vacă. În 1958 a fost determinată structura sa chimică exactă, mai târziu fiind sintetizată artificial prin fermentaţie. A început să fie utilizată clinic în Japonia, în 1960, la acea dată doar pentru tratarea problemelor circulatorii. Datorită rezultatelor promiţătoare, în anii ’70 oamenii de ştiinţă au început să studieze proprietăţile coenzimei Q10, problemele cauzate de deficienţa acestei substanţe, precum şi efectele sale benefice în alte domenii. În 1978, dr. Peter Mitchell a primit premiul Nobel pentru studiile sale privind rolul coenzimei Q10 în mecanismul de producere a ener­giei celulare.

Din punct de vedere chimic, ubiquinonele sunt compuse din două unităţi: benzoquinona şi terpenoidul. Coenzima Q10 se absoarbe lent în urma ingerării. Absorbţia acesteia are loc cu ajutorul aşa-nu­miţilor chilomicroni, este descompusă în ficat, iar apoi se leagă de colesterolul VLDL (lipoproteine de densitate foarte scăzută). Atinge concentraţia maximă în sânge la 5-4 ore după ingerare. Perioada de înjumătăţire este de 34 de ore, excreţia se face în principal prin bilă. Se găseşte în concentraţii ridicate în organele care au un necesar crescut de energie, de exemplu inima, rinichii şi pancreasul. Este interesant de observat că aceasta are o concentraţie scăzută în celulele miocardului la pacienţii care au suferit un infarct.

Coenzima Q10 joacă un rol deosebit într-o serie de procese fiziologice. Această coenzimă ocupă un loc important în lanţul respirator, prin transportul interenzimatic al  e­lec­tronilor, acest poroces fiind  sursa de energie a  celulelor. Trebuie observat că Coenzima Q10 este nu doar un stimulant, ci o substanţă sintetizată în fiecare celulă a organismului, indispensabilă pentru procesele producătoare de energie la nivel celular.

Coenzima Q10 ajută la creşterea capacităţii de efort şi a energiei corporale; pe lângă aceasta, mulţi dintre cei care o consumă au observat îmbunătăţirea stării generale. Efectul său de stabilizare a membranei celulare merită, de asemenea, menţionat, şi nu trebuie să uităm una din cele mai importante calităţi ale sale: este un excelent antioxidant, ajutând la blocarea proceselor oxidative nocive din organism şi la neutralizarea radicalilor liberi.

Odată cu înaintarea în vârstă, producţia de Coenzima Q10 „endogenă” a organismului începe să scadă. Această coenzimă este extrasă şi din alimentele pe care le consumăm zilnic  În afară de alimente, putem consuma şi o serie de suplimente alimentare care conţin Coenzima Q10 în cantităţi ridicate. Această substanţă este deosebit de importantă în situaţiile în care avem nevoie de un nivel foarte ridicat de energie (stres, efort fizic/ mental intens) sau în cazul în care cantitatea obţinută prin alimentaţie nu este suficientă (de exemplu la persoanele în vârstă, în cazul curelor de slăbire sau al posturilor).

* Dintre produsele CaliVita, Coenzyme Q10, Super CoQ10 Plus, Sublingual CoQ10 plus, Mega Protect 4Life şi Smokerade conţin Coenzima Q10.
** Új Tápanyagtáblázat (Noul tabel al nutrienţilor), editat de dr. Imre Rodler, Medicina blishing House, Budapesta, 2006.

Din revista CaliNews