SPUNE-MI CAT DE MULT TE UITI LA TELEVIZOR, CA SA-TI SPUN CUM STAI CU FERICIREA

Stiai ca romanii sunt campioni la privitul la TV?                           Conform unui raport al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie::

  • 83% dintre romani se uita zilnic la TV
  • doar 0,4% nu se uita niciodata.
  • 81% privesc zilnic stirile “dezastruoase”.
  • Cand e vorba de varsta, 90,5% din romanii de peste 65 de ani se uita zilnic la TV!
  • 40% dintre persoanele din Romania, au 2 televizoare in casa, iar 21% au chiar 3.

Crezi ca acest lucru se poate reflecta in fericirea sau starea ta de stres? Hai sa vedem!

Poate ca tu nu faci parte dintre cei care se uita mult la TV, dar daca da, ar fi cazul sa renunti, pentru ca s-a constatat ca acest lucru te face nefericit.

Dovada a fost adusa de cercetatorii de la Universitatea din Maryland, care au folosit date culese  intre anii 1975-2006, de la mai mult de 30.000 de oameni.

Pe baza acestor date, cercetatorii au aflat raspunsul la intrebarea: ”Ce ne face fericiti?”

Iată ce au găsit:

  • Oamenii  fericiti citesc si socializeaza mai mult, in timp ce oamenii  nefericiti, se uita mai mult la TV!

De fapt, cei fericiti, se uita doar 20% din timp la TV fata de cei nefericiti, in  raport si cu educatia, varsta, nivelul de castig sau alti factori.

  • Interesant este ca in timp ce oamenii se uita la TV, ei PAR a fi fericiti, dar pe termen lung, fericirea lor este mai scazuta decat la cei ce se uita mai putin. Se poate spune ca TV-ul  este o placere pe termen scurt, care duce la o nemultumire pe termen lung!

Cercetarile merg mai departe si considera privitul la TV ca pe o dependenta.

Oamenii se “intalnesc” cu TV-ul  la  ora “fixa” si se simt bine atat cat el este in functiune!

In general, fericirea lor scade prin vizionarea programelor TV. Se creeaza de fapt, un cerc vicios: cu cat te uiti mai mult la TV, devii mai nefericit (ca nu-ti permiti sa traiesti ca “modelele de pe sticla”) si cu cat esti mai nefericit, te refugiezi in… telenovele, traind practic viata altcuiva.

Pentru a evita acest lucru ce poti sa faci?

Ei bine, pare clar: inchide televizorul!

Ce se intampla de fapt? Creierul tau are probleme in  a separa ceea ce vede pe sticla, de viata reala.

Petreci toata ziua, gandindu-te inconstient, la personajele de la TV si la vietile lor, fiind distras(a) de la viata reala. Dupa ce ai terminat sa te uiti la TV sau la un film, mintea ta face adevarate „curse”, pentru a procesa si a intelege toate personajele si povestile lor. Te gandesti la ei si cand adormi, visezi despre ei. Poti chiar sa ajungi sa folosesti tiparele lor de vorbire. In felul acesta, viata ta reala pare „palida” si neinteresanta, in comparatie cu a lor.

Te intreb: TU vrei sa fii fericit(a) sau nefericit(a)?

Singura fiinta care poate face o schimbare in viata ta, esti chiar tu! [fbls]

De aceea inchide televizorul!

Daca nu te mai uiti la TV  pentru un timp, viata ta revine la normal si incepe sa devina tot mai interesanta, pentru ca se face spatiu in creier, pentru detaliile marunte si minunate, care fac viata mai interesanta si te fac mai fericit.

Incepe prin a „tine post” de privit la TV pentru o saptamana si vezi ce se intampla.

Sigur ca mai nou, acest lucru se poate extinde si la Facebook. Si in acest caz, pot sa repet intrebarea din titlu: „Spune-mi cat de mult stai pe Facebook, ca sa-ti spun cat de fericit(a) esti!”

Cum ar fi sa-ti faci viata mai interesanta, TRAIND-O cu adevarat si nu doar virtual?!

Nimeni nu iti spune sa nu te mai uiti niciodata la TV sau pe Facebook. Fa-o insa „cu masura”, planificat si organizat si vei simti diferenta.

Vei constata „ca prin minune” ca iti ramane timp pentru a merge la plimbare, la sala, la diverse cursuri de dezvoltare personala, timp pentru a sta de vorba cu cei dragi…

Timpul pe care il castigi economisind de la TV sau Facebook, il poti folosi concret, ca sa citesti si sa te dezvolti.

Jim Rhon, un mare motivator, spunea ca cititind o ora pe zi, inseamna 365 de ore pe an. Daca acest lucru il faci intr-un anumit domeniu, ai sansa ca in 5-10 ani sa devii unul dintre expertii in acel domeniu!

Cum ar fi, ca renuntand la privitul la TV, sa descoperi noi oportunitati ca si cea de pe acest site, pe care sa le studiezi si mai ales, sa le aplici!?

Fa-ti suficient timp, pentru diverse activitati part-time, din care sa ai doar de castigat: informatii pretioase, energie, entuziasm, sau bani.

Fa-ti timp si apuca-te de treaba cu folos.

POTI si tu!

Cu drag,

Didi Galiceanu