TU STII CARE SUNT CELE 3 BATERII REINCARCABILE ALE POTENTIALULUI TAU?

Your potentialChiar daca un coeficient de inteligenta crescut iti poate asigura succesul academic si performante ridicate la locul de munca, nu reprezinta si cheia sigurantei tale in viata. Potentialul uman nu se bazeaza doar pe inteligenta mentala. La fel de importante, sunt si inteligenta emotionala si inteligenta fizica.

 

Cele 3 reprezinta 3 axe cruciale si un fel de baterii reincarcabile ale potentialului tau. Esti atat de „slab” pe cat este cea mai slaba baterie dintre cele trei. Este foarte important sa intelegi ca toate cele 3 axe si bateriile lor sunt vitale si ca trebuie sa fie bine incarcate si echilibrate.

Hai sa ne gandim la sportul de performanta. Este locul unde se manifesta pe deplin potentialul uman si unde „apar” perfomerii. In acest mediu, poti sa vezi si sa auzi, atat de performanta individuala cat si de echipe super-performante. Intrebarea care se pune in sport este: cum poti sa faci sa scoti in evidenta cea mai buna parte a potentialul unui sportiv sau cum sa faci sa ai echipa cea mai performanta?

Pentru a putea controla situatia, e important sa te concentrezi pe nivelul de energie, pe competente si abilitati.

La fel este si in orice domeniu de activitate, unde e nevoie de performanta sustinuta. Uita-te la directori, la proprietari de afacere sau politicieni. Si in acest caz, pentru a pastra performanta in mod sustinut, timp de 20 – 30 de ani, este nevoie de mai mult decat doar o inteligenta, de exemplu cea mentala (IQ crescut). Ca sa rezisti cu adevarat intr-o functie de conducere, 10 ore pe zi, timp de 20-30 de ani, ai nevoie si de celelalte 2 axe, adica de inteligenta emotionala si cea fizica. Toate cele trei,  pot fi considerate un fel de surse de energie, sau baterii ale corpului. [fbls]

Cum administrezi cele 3 baterii din cele 3 axe?

Daca pui accentul doar pe inteligenta (mentala), nu este suficient, pentru ca te vei dezechilibra.

Ai nevoie si de a 2-a axa, cea emotionala, cu bateria sa.

Inteligenta emotionala este cea care te ajuta sa-ti controlezi emotiile si stresul, incat sa ramai motivat si sa-ti pastrezi increderea in tine.

Si nu in ultimul rand, ca sa ai echilibru si stabilitate, e nevoie si de a 3-a inteligenta, cea a corpului fizic.

Sa stai doar cu o baterie incarcata, doar pe o singura axa si sa vrei performanta, este foarte riscant!

Asa ca daca vrei sa ai suficienta energie, este important sa-ti gestionezi cele 3 axe.Reaching-Your-Potential

Sub stres intens, esti atat de slab, pe cat este cea mai slaba (axa) baterie a ta.

Sub stres, este foarte important sa stii sa gestionezi tocmai cea mai slaba baterie a ta. La fel ca si in sport! Cand vrei performanta intr-o disciplina (ramura) sportiva, te concentrezi si dezvolti tocmai axa cea mai slaba, pentru ca stii ca tocmai asta iti impiedica performanta!

Cum iti dezvolti axa emotionala?

Pentru asta ai nevoie de:

  1. Auto-constientizare, adica sa fii constient de ceea ce simti, de sentimentele tale si sa fii capabil sa-ti exprimi aceste sentimente. Sa ai nu doar capacitatea de a gandi ci si aceea de a simti si a folosi intuitia in luarea deciziilor.
  2. Conectarea interpersonala, adica nu doar intelegerea sentimentelor proprii ci si interconectarea la sentimentele celorlalti, prin empatie. Atata timp cat nu esti capabil sa te conectezi emotional cu altcineva si ramai deconectat de oameni, nu poti partcipa la diverse proiecte. Pentru a reusi intr-un proiect comun, este nevoie de empatie, simpatie si chiar complicitate. Nu este necesar sa ajungi la intimitate, dar empatia este minimul ce se cere pentru a conecta oamenii.
  3. Si nu in ultimul rand, managementul (gestionarea) echipei. Sa faci in asa fel incat sa poti gestiona emotiile diferitelor persoane implicate si sa fii in stare sa creezi o emotie comuna, pentru un tel comun.

Cum iti dezvolti axa fizica?

In primul rand este foarte important sa intelegi CUM functioneaza corpul tau, regulile si legile fiziologice pe care le respecta. Cand iti intelegi corpul, intelegi ca exista multe lucruri pe care in mod real POTI SI MERITA SA LE INVETI DESPRE TINE!

Cel mai important lucru pentru axa fizica este RECUPERAREA, ori de cate ori e nevoie,  in asa fel incat sa-ti poti pastra si creste ENERGIA.

In permanenta prin ceea ce faci, pierzi energie, consumi energie sau iti extinzi energia.

Importante pentru axa fizica sunt: nutritia, hidratarea, exercitiul fizic, relaxarea si odihna, elemente „cheie” de care tine incarcarea bateriei fizice.

De cele mai multe ori, fiind prins intr-o afacere, intr-o functie de conducere, in politica, etc., axa fizica cu bateria sa este cea mai neglijata.

Insa uita-te la sportivi: pentru a avea  performanta, calitatea odihnei, nutritia si exercitiile fizice sunt extrem de importante! De ele depinde incarcarea bateriei fizice.

Fiecare din noi, poate ca are un talent innascut, pe una din cele 3 axe. Cert este ca pentru a fi in echilibru, este important sa devii constient si de celelalte doua. Si sa stii ca fiecare din ele are competente pe care poti sa ti le dezvolti. Cand devii constient ca in afara de inteligenta clasica, mentala, sunt la fel de importante si puterea emotionala si starea de bine fizica, te poti concentra si pe aceste doua dimensiuni, incat sa-ti dezvolti si aici competente. Pe care sa le sustii , sa le dezvolti, prin antrenament, coaching, etc.

Concluzia este ca, daca vrei si tu poti ajunge in varf, sa atingi excelenta potentialului tau si sa stralucesti!Potential-shine

Daca te preocupa dezvoltarea profesionala si citesti acest articol, presupun ca ai suficient de „incarcata” bateria (axa) inteligentei.

Intrebarea este: Ce faci pentru „incarcarea” si re-incarcarea bateriilor tale, emotionala si fizica? Cat de energic esti si ce faci ca sa-ti cresti vitalitatea, bucuria si „cheful” de viata?

Impartaseste-ne din propria experienta!

Astept raspunsul tau!

Te imbratisez cu drag,

Didi Galiceanu