VITAMINA-D SI DIABETUL. D-DROPS POATE FI UN ÎNGER PĂZITOR!

Cu toate că diabetul de tip 1 şi 2 au drept cauze alţi factori, un nivel adecvat de vitamina D poate avea un rol important în evitarea apariţiei ambelor boli.

 

Încă din perioada intrauterină, în timpul sarcinii, nivelele de vitamina D ale mamei pot avea un impact deosebit asupra sănătăţii copilului, studiile demonstrând că, în cazul unor niveluri scăzute de vitamina D ale mamei, riscul de apariţie a diabetului de tip 1 la copil este de două ori mai mare. În ciuda acestui fapt, deficienţa de vitamina D este încă extrem de frecventă la femeile gravide.
Este, de asemenea, foarte important să se asigure un aport normal de vitamina D în primii ani de viaţă, cercetările confirmând faptul că suplimentarea frecventă, cu doze ridicate de vitamina D în copilărie poate scădea şansele de apariţie a diabetului de tip 1 cu până la 78%, în timp ce deficienţa de vitamina D creşte acest risc. Mecanismul exact nu se cunoaşte încă, dar se crede că efectul vitaminei D, de inhibare a inflamaţiilor datorate afecţiunilor autoimune poate proteja celulele care produc insulină.

Cât despre diabetul de tipul 2, trebuie luat în considerare faptul că celulele β produc mai puţină insulină în lipsa vitaminei D; cu toate acestea, acest proces poate fi reversibil până la o anumită fază a bolii şi producţia de insulină se poate îmbunătăţi atunci când se atinge un nivel normal de vitamina D. Pe lângă aceasta, o serie de studii au demonstrat o legătură invers proporţională între nivelurile de vitamina D şi apariţia diabetului de tip 2, astfel încât cu cât nivelul de vitamina D este mai mic, cu atât cresc şansele de apariţie a diabetului.

Trebuie ţinut cont şi de faptul că diabetul de tip 2 este, de obicei, corelat cu obezitatea şi că relaţia dintre deficienţa de vitamina D şi obezitate a fost clar demonstrată. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană este mai obeză, cu atât mai mare este deficienţa sa de vitamina D, probabil datorită capacităţii mai ridicate de stocare a vitaminei D în ţesutul adipos, astfel că cei care se luptă cu supraponderabilitatea şi hiperglicemia trebuie să îşi verifice şi nivelul de vitamina D.

Din păcate, deficienţa de vitamina D este des întâlnită în zona noastră climatică, în special iarna, însă incidenţa sa se estimează a fi de circa 50% chiar şi în lunile de vară.
Toate acestea ne atrag atenţia asupra suplimentării adecvate cu vitamina D încă de la o vârstă foarte fragedă. Trebuie ţinut cont şi de existenţa unui istoric de diabet sau boli autoimune, dacă sunteţi supraponderal, sunteţi la tratament pentru scăderea nivelului de colesterol sau aţi fost diagnosticat cu rezistenţă la insulină. Aceste afecţiuni sunt foarte des întâlnite şi, pe lângă schimbarea stilului de viaţă, merită să corelaţi aceşti factori cu aportul de vitamina D.

Articol preluat de pe www.romania.calivita.com