VITAMINA-D SI SARCINA

Cu toate că se ştie că lipsa de vitamina D reduce şansele femeilor de a rămâne însărcinate, studiile recente au demonstrat că rolul unui nivel normal de vitamina D în timpul sarcinii şi în perioada imediat următoare este mult mai important decât s-a considerat până acum.

 

O serie de cercetări sprijină ideea potrivit căreia lipsa vitaminei D la femeile însărcinate şi, prin urmare, la fetuşi, este extrem de frecventă. Acest lucru poate avea o serie de consecinţe negative atât pentru mamă, cât şi pentru copil:

  • poate creşte riscul de apariţie a diabetului gestaţional,
  • creşte riscul de complicaţii în sarcină (de ex. preeclampsia),
  • poate influenţa negativ sistemele imunitar, nervos, muscular şi osos ale fetusului.

Nivelul de vitamina D nu influenţează doar fetusul, ci şi nou-născuţii, în perioada de alăptare, deoarece dacă mama suferă de deficienţă de vitamina D, copilul alăptat la sân va avea aceeaşi problemă.

În plus, deficienţa de vitamina D în timpul sarcinii şi alăptării poate afecta sănătatea osoasă a mamei (simpla suplimentare cu calciu nu este suficientă pentru a preveni deteriorarea osoasă!).

Pentru a evita toate aceste procese adverse, unele studii recomandă un aport zilnic ridicat de vitamina D (4.000 UI) pe toată perioada sarcinii şi alăptării.

Vitamina D poate fi administrată sub formă de suplimente alimentare, fiindcă alimentele pe care le consumăm în mod normal nu pot acoperi nici măcar necesarul minim şi deoarece femeilor însărcinate nu le este permis să se expună la soare chiar în perioadele considerate potrivite pentru ca organismul să producă singur vitamina D (inainte de ora 10 şi dupa ora 16). Pe lângă impactul negativ asupra sănătăţii al expunerii la soare în mijlocul zilei, un fenomen estetic poate, de asemenea, descuraja femeile: datorită modificărilor hormonale care se petrec în organismul gravidelor, pe piele pot apărea pete maronii (denumite popular „pete de ficat”).

Pentru a vă proteja sănătatea proprie şi pe cea a copiilor dvs, ţineţi cont că pe durata sarcinii şi alăptării aveţi nevoie de o cantitate crescută de vitamina D!

Articol preluat de pe www.romania.calivita.com