DESPRE OMEGA3

Grăsimile, la fel ca si proteinele sunt indis­pensabile pentru o alimentaţie sănătoasă, mai ales prin acizii grasi esentiali (AGE) pe care ii contin. Problemele în­cep a­tunci când con­su­măm o canti­tate prea mică de acizi graşi nesaturaţi, „mai sănătoşi”, de o cali­tate ridicată, şi una prea mare de acizi graşi saturaţi, „mai puţin sănătoşi”, care ajung în organism de obicei odată cu alimentele de origine animală. Acizii tip Omega3, din care fac parte acidul linoleic, eicosopentaenoic si docosahexaenoic, sunt printre cei mai importanti AGE, necesari pentru a trai si functiona bine.

 

Corpul uman nu fabrica acizii grasi esentiali, asa incat acestia trebuie luati din alimente sau, cel mai simplu, din suplimente. Ei intra in structura de baza a celulelor noastre, mai ales la nivelul  membranei celulare si ajuta la buna functionare a celulei.

Omega3 din peste si ulei de peste, este deosebit de important, pentru ca are un continut crescut de acizi grasi cu lant lung, cunoscuti sub numele de EPA (acid eicosopentaenoic) si DHA (acid docosahexaenoic), ambii foarte importanti pentru sanatatea inimii. Ei participă nu doar la funcţionarea ce­lulară normală, ci amelio­rează procesele inflama­torii, previn agre­garea tromboci­te­lor, re­duc nivelul de lipide sanguine şi ten­siunea arterială – prin ur­mare au un efect benefic asupra sistemului cardio­vascular – şi joacă un rol important şi în dez­voltarea cerebrală.

Efectele EPA sunt in primul rand: antiinflamator, de scadere a tensiunii arteriale, scadere a trigliceridelor si colesterolului „rau”, scadere a coagulabilitatii sangelui, scadere a transmiterii durerii, stimulare a sistemului imunitar.

Ca parte a unei strategii pentru pastrarea sanatatea inimii, aportul constant de Omega3, ar putea sa creasca speranta de viata chiar cu zeci de ani. Tot in aceasta categorie, mai adaugam si produsele ResveratrolPlus si XanthoPlus de la Calivita.

Efectele pozitive ale DHA, sunt in primul rand asupra creierului: in depresie, dementa, hiperactivitate si deficit de atentie, tulburari de memorie etc.

Studiile ştiinţifice sugerează că, în cazul femeilor gravide şi al mamelor care alăp­tează, aportul de acizi graşi Omega3 poate fi vital pentru dezvoltarea neuronală tim­pu­rie a copilului, care determină gradul de inteligenţă de mai târziu.

Re­zul­tatele unui studiu la care au participat copii de 4 ani, a demonstrat că aportul de acizi graşi Omega3 pe perioada sarcinii este direct propor­ţional cu inteligenta de mai târziu a copiilor.

Analiza legăturii dintre ali­mentaţie şi comportament la co­piii de pes­te şase ani, a relevat faptul că un consum scăzut de acizi graşi Omega3 a fost acom­paniat de dereglări de somn şi accese de furie, spre deosebire de copiii care au con­sumat o cantitate adecvată de Omega3.

Eu personal pot sa confirm ca aportul de Omega3 pe care l-am luat in perioada celei de a doua sarcini (cu Cristi), a contat. De altfel, lui Cristi, de cand a inceput scoala, nu ii lipseste Omega3 (de la Calivita).

Este foarte important, ca suplimentele de Omega3 sa aiba un anumit raport intre EPA si DHA si anume 18%EPA si 12%DHA. Suplimentele de Omega3 Calivita, respecta acest raport.

Daca in general aveti o sanatate buna, va recomand sa luati 2000mg de Omega 3, profilactic (2cps Omega3 Calivita). In caz ca aveti hipertensiune arteriala, artrita, depresie, tulburari de memorie etc., se recomanda doze de 6000mg. (6cps Omega3 de la Calivita).

Indicatii ale Omega3: boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, trigliceride si LDL crescute, rezistenta crescuta la insulina, protectia rinichilor, boala Chron (rectocolita ulcerohemoragica), eczema, psoriazis, artrita, cancer, lupus, scleroza multipla, schizofrenie, deficit de atentie, tulburari de memorie, hiperactivitate si autism la copii, depresie, astm si BPOC.

Omega3 nu are contraindicatii, dar avand in vedere ca fluidizeaza sangele, se recomanda atentie in cazul administrarii in acelasi timp cu medicamente anticoagulante.

Administrarea corecta a Omega3 se face impreuna cu antioxidanti, pentru ca se oxideaza rapid.

Ca antioxidanti, la persoane trecute de 20 de ani, este foarte bun ResveratrolPlus, iar la copii si tineri, XanthoPlus, Fullspectrum sau StressManagementB complex.

Multa sanatate!

Dr. Galiceanu Alexandrina