SCAPA DE FRICA DE A PIERDE!

Motto: “Oricand vezi o afacere de succes, cineva candva a luat o decizie curajoasa.” – Peter F.Drucker    Care este teama ta cea mai mare de a pierde, in momentul de fata?  

 

Serviciul, pensia, reputatia, clientela, pacientii, diploma, autoritatea, pozitia sociala, cariera, linistea,  zona de confort, investitiile de pana acum, banii pe care ii dai pe:  pe un curs, o carte, un DVD, pe suplimente,  pe un  anunt?… In ultimii ani, m-a urmarit mereu  o idee citita intr-o carte de motivatie : Cei mai multi esueaza in ceea ce isi propun, pentru ca frica lor  de  a pierde este mai mare decat curajul de a castiga! Mai ales ca am vazut acest fapt , la tot pasul in jurul meu. Iar cand frica de a pierde este mai mare decat curajul de a castiga, risti sa pierzi un bun de mare pret : libertatea adevarata!

Bine, bine, o sa ziceti, dar cine este  atat de prost  incat sa nu aiba curajul de a castiga?

Pai nici macar nu e constient ca nu mai are  acest curaj, pentru ca frica de a pierde este mult mai puternica, incat  pur si simplu ii intuneca mintea!…De curand am aflat  cum sunt prinse maimutele africane.

Este o exemplificare perfecta a acestei frici.

Vanatorul pune o piatra de marimea unui ou,  intr-o scorbura  ingusta. Facand acest lucru, starneste  curiozitatea  maimutei.

Imediat ce vanatorul se indeparteaza, maimuta  baga mana in scorbura. Simte ca acolo este ceva (piatra), pe care vrea sa o scoata afara, strangand-o in pumn, dar acesta devine  prea voluminos pentru a iesi din scorbura.

Fara  indoiala ca maimuta si-ar putea oricand scoate mana din scorbura,   dar pentru asta ar trebui sa dea drumul pietrei, pe care ar pierde-o! Frica de a pierde, parca o paralizeaza  incat vanatorului  ii este foarte simplu sa o bage pur si simplu  intr-un sac!…

Oare ce o impiedica pe surata noastra, sa-si piarda curajul de a-si castiga libertatea,  pe care ajunge sa o schimbe pe o piatra  lipsita de valoare?…

FRICA DE A PIERDE!  O vedem peste tot in jurul nostru.

De ani de zile cand  vorbim celorlalti despre afacerea noastra,  aceasta  oportunitatea  perfecta  de a-ti  schimba in bine viata, de a castiga pe masura muncii depuse, de a ramane sanatos, de a fi apreciat, de a castiga (prin duplicare) mai mult timp pentru tine si familia ta, de a castiga ocazia de a calatori si cunoaste oameni si locuri noi, etc., ne lovim de frica lor de a pierde.

Ce valori au de pierdut?  Un serviciu si o  angajare cu carte de munca, sau  un loc de munca unde nu se simt bine pentru ca nu le place ceea ce fac, sau nu le place colectivul unde lucreaza.

Serviciul inseamna  automat leafa  pe care o primesti. Atunci se creaza un anumit tipar. Conform acestui tipar, te trezesti in fiecare dimineata, mergi la munca si iti  iei banii pentru plata facturilor. Din momentul angajarii, viata ta este pentru totdeauna prada fricii si din aceasta stare de frica iesi foarte greu (ca din scorbura de mai sus).

Cum reactioneaza oamenii care cad in aceasta capcana? Traiesc cu teama lipsei banilor si in loc sa se confrunte cu aceasta teama si  sa o constientizeze, reactioneaza emotional si nu mai reusesc  sa  mai gandeasca. [fbls]

Adica  simti frica si mergi in continuare la munca, sperand ca banii te vor scapa de frica. Dar lucrurile nu stau asa. Aceasta teama veche de cand lumea, te bantuie, incat  te intorci la munca, sperand ca astfel vei scapa de frica.

Milioane de oameni nu pot dormi linistiti noaptea din cauza fricii de a-si pierde : banii, locul de munca, casa, autoritatea, prestigiul si aprecierea celorlalti, zona de confort. Ei se trezesc si merg la munca, sperand ca banii sa le rezolve frica. Sunt la cheremul serviciului si isi vand libertatea in schimbul banilor (piatra din scorbura). Serviciul  detine controlul asupra sentimentelor si vietii lor personale.

Si cand ti-e frica sa nu pierzi, ce se va intampla? Exact acest lucru, vei pierde!

Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi  job-ul, esti mai putin eficient si ce se intampla? Esti concediat.

Exemplul de mai sus se referea la cei angajati intr-un serviciu, dar acelasi lucru este valabil si in cazul unor activitati private din sfera serviciilori in care te-ai plafonat,  ca : medic, terapeut,cosmeticiana,  coafeza, PM, TPM, etc.

Cand frica de a pierde este mai mare decat curajul de a castiga, risti sa pierzi un bun de mare pret : libertatea adevarata!

Ce se intampla cu un jucator care nu mai are nimic de pierdut? Joaca mai bine, pentru ca deznodamantul nu mai conteaza , nu-l mai intereseaza ce zic ceilalti, ci doar se bucura si traieste clipa.

Esti liber cand scapi de frica de a pierde!

Cand ajungi sa fii constient  ca aceasta frica te tine pe loc si te impiedica sa evoluezi, vei realiza ce important este sa  iti asumi  100%

responsabilitatea  propriei vieti si  sa ai curajul de a castiga! [fbls]

Pentru asta, e nevoie ca sa  constientizezi cauza.

Imagineaza-ti ca deschizi usa frigiderului si simti un miros neplacut. Ce o sa faci?  Vei pune un cartonas parfumat  in frigider pentru a acoperi mirosul, sau mai intai vei depista cauza, pentru a o inlatura?

Care este teama ta cea mai mare de a pierde, in momentul de fata? 

Constientizeaz-o si inlocuieste-o cu  curajul de a-ti  castiga  libertatea, o viata de calitate, sanatatea, timpul pentru a te bucura de viata  si  de a savura clipele cu cei dragi tie.

Curajul de a castiga, vine atunci cand esti dispus sa fii flexibil, , sa mai lasi de la tine, sa-ti calci orgoliile, sa te schimbi si sa schimbi chiar mai multe lucruri din viata ta care te tin pe loc!

Curajul de a castiga, vine si atunci cand renunti la atasamentele tale fata de lucruri, obiceiuri, “tabieturi”, persoane si o anumita pozitie sociala.

Atunci cand esti in stare sa faci aceste lucruri, iti asumi 100% responsabilitatea propriei vieti  si ai curajul de a castiga.

  Asa cum zicea Meryl Streep:

 “Nu lasa personalitatea care esti tu, cu valorile tale, cu secretele pe care doar tu  le stii si nimeni altcineva, adica TU CEL ADEVARAT, nu lasa toate acestea,  sa fie inghitite de malaxorul auto-multumirii.” 

Te imbratisez cu drag,

Didi Galiceanu

 

P.S. Eu, prin intermediul acestui site si inca multi oameni din Romania, iti putem spune : Cu Calivita este posibil!  Este o cale eficienta si deja verificata, prin care avand curaj, poti sa te bucuri mai mult de viata. 

Garantez pentru asta!